R
e
f
i
l
l
P
a
r
a
d
i
s
e
Engedélyezze a levelezőjében a távoli tartalmak (képek) megjelenítését!

  N y o m t a s s o n   Ö n   I s   Ö t ö d á r o n !

R e f i l l P a r a d i s e . h u   -   2013. júliusi hírlevél

Micsoda összefüggések...

Hihetetlen, hogy mi minden függ össze
egymással...
Ehhez van most egy érdekes történetünk:

Az Egyesült Államok vasútjainak nyomtávja (tehát a sínek közötti távolság) pontosan 4 láb és 8.5 inch, azaz 143.5 cm. De vajon mi az oka annak, hogy ez a távolság pont ekkora lett?

A válasz meglehetősen egyszerű és könnyen kitalálható: az USA-beli nyomtáv pontosan megegyezik az Angliában használatossal, mert az első amerikai vasutakat angliai bevándorlók építették.


 Engedélyezze a levelezőjében a távoli tartalmak (képek) megjelenítését!

A megoldáshoz csak egy lépésnyit közeledtünk, mert a kérdés még mindig fennáll. Viszont most már csak azt kell vizsgálnunk, hogy Angliában miért lett 143.5 cm a vasúti nyomtáv. Azért, mert az első vonatokat az eredetileg kocsik és hintók gyártására szolgáló sablonok alapján készítették el. Most az a kérdés, hogy a hintók és kocsik nyomtávja miért lett pont 143.5 cm.

A válasz megint nagyon logikus: ha más lett volna a nyomtáv, akkor ezek a járgányok nagyon hamar tönkre mentek volna az angliai kőutakon, hiszen azokban pont ilyen távolságra volt két vájat, melyeket az első római kocsik és harci szekerek vájtak ki. Tudniillik az ebben az időben, Angliában található kőutakat szinte egytől egyig az ókori Róma építtette.

Az talán nem meglepő, hogy már a rómaiak is szabvány szerint építették az utakat és a harci szekereket, ezért aztán mind ugyanakkora lett, és ez a vájatok távolságának egyformaságát is maga után vonta. Ezek a "negatív sínek" kényszerítették tehát évszázadokon keresztül az utókor járműtervezőit az ősi szabvány betartására. A szabvány pedig azért lett pont 143.5 cm, hogy a római kocsi elé befogott két ló hátsója kényelmesen elférjen egymás mellett!

És még egy érdekesség! Bizonyára sokan láttak már felvételeken épp felszálló űrrepülőgépet. Az oldalán helyezkedik el két gyorsító rakéta, mely a felszállást nagyban segíti. Ezeket a rakétákat a Utah államban lévő Thiokol gyárban készítik A mérnökök eredetileg sokkal nagyobbra képzelték őket, de a vasúti szállítás miatt le kellett mondaniuk az átmérő növeléséről. Ugyanis a vasúti pálya néhány olyan szűk alagúton vezet keresztül, hogy a sínek épp hogy csak elférnek bennük. Ezért aztán a rakéta sem lehet szélesebb, mint a nyomtáv.

Így esett meg, hogy a világ egyik legfejlettebb technológiával készülő rakétájának a szélességét egy ókori római ló fara határozta meg...



Ha már szabványosításról esik szó, a nyomtatógyárak között semmilyen szabványosítási törekvés nem látszik arra vonatkozóan, hogy az egyes nyomtatók ugyanolyan patronokat használjanak. Egyszerűen ez nem érdekük. Sőt, egyenesen ellenérdekeltek benne. Még a saját nyomtató-típusaikhoz is mindig újabb és újabb patrontípusokra van szükség, miközben az egyes patronok gyakorlatilag semmiben nem különböznek egymástól, vagy csak a gyári töltési kapacitásuk eltérő... Minden esetre ezzel igyekeznek nehezíteni a patronok utángyártását. Szerencsére a patrontöltésben ez nemigen okoz problémát...



Nyomtasson Ön is Ötödáron!
   >>  
R e f i l l P a r a d i s e . h u 

Látogassa meg a  R e f i l l P a r a d i s e . h u  weblapot és keresse ki a nyomtatójában levő tintapatronja típusát, nézze meg, hogy mi kell ahhoz, hogy innen kezdve minden nap gazdaságosabban tudjon nyomtatni!
(Ha nem találja meg a nyomtatóját a listában, írja meg nekünk, hogy milyen nyomtatót használ és abban milyen patron van, igyekszünk felvenni azt is a listára.)

Gépelje be a böngészője címsorába:
     
R e f i l l P a r a d i s e . h u 



Ne feledje, egyszer az Ön nyomtatójából is kifogy a tinta...
                                                    
    w w w . R e f i l l P a r a d i s e . h u 

Kattintson, majd tegye be a böngészőjében a Könyvjelzők közé, hogy segíthessünk, amikor szüksége lesz rá!



"Már elég régen regisztráltam a Hírlevelükre és olvasója voltam a 10 részes email-es minitanfolyamnak de ezidáig vártam az első megrendeléssel. Hiába olvastam ugyanis a vásárlói véleményeket az egyszerűen végrehajtható utántöltésről, hittem is meg nem is. Valamiért azt gondoltam, hogy ezekben a véleményekben leegyszerűsítik az egész folyamatot és az egész macerásabb és piszkosabb ennél. Tévedtem. Megrendeltem az utántöltő készletet amely villámgyorsan megérkezett, tartalmazott minden szükséges kelléket ahogy ígérték. Még aznap nekiláttam a műveletnek. A pontos, képekkel illusztrált leírásnak köszönhetően gyorsan és tisztán végeztem az utántöltéssel. A nyomtatás során semmilyen különbséget, eltérést nem tapasztaltam a gyári patronokhoz képest.
Köszönöm, hogy a nyomtatás e gazdaságos formáját elérhetővé tették, csak azt sajnálom, hogy nem mertem korábban belevágni. Minden ismerősömnek bátran fogom ajánlani."

                                                                     
 Béli Csaba


"Az első utántöltő készletem több mint két évig volt elegendő, és meg se nagyon tudom számolni, hogy hány patron vásárlását tudtam vele kiváltani. Kb. 10-12 feltöltésre lehetett elég. Ennyi patronért egy fél vagyont kellett volna fizetnem."
                                                                      Katona Ágnes



Kedvezménykupon, amelyet a rendelésébe be tud másolni:

A 2013. július végéig - illetve a 2013. augusztusi első hírlevelünkig - érvényes
5%-os kedvezményt w w w . R e f i l l P a r a d i s e . h u  minden utántöltő kittjére és külön megrendelhető nyomtatótintájára a következő kupon-kóddal veheti igénybe:

        KedvezményKupon-5%-SelenaGomez-07

Ez a kedvezménykupon csak a Hírlevelünk olvasóinak jár. Úgy tudja felhasználni, hogy bemásolja a rendelésébe, így mi azonnal az 5% kedvezménnyel postázzuk a rendelését.




Üdvözlettel:
        Solti Csaba, NETREND Bt.

        +36 30 218 7667
        6725 Szeged, Veresács u. 51.





Rendelési információk:
Az utántöltő kitteket a  w w w . r e f i l l p a r a d i s e . h u  weblapon tudja megrendelni, a kiszállítás az egész ország területén postai úton, utánvéttel történik. Szegedi ügyfeleinknek tudjuk vállalni a személyes kiszállítást.





 
* Ezt az email-t azért kapja, mert feliratkozott a hírlevelünkre. Kéretlenül nem küldünk levelet, a címét nem adjuk ki senkinek.
Ha a levélben levő linkekre nem tud kattintani, gépelje be azokat a webböngészője címsorába (természetesen a szóközök nélkül), ha meg akarja nyitni. A linkek - a különféle levélszűrők miatt - rövidített linkek, nyugodtan kattinthat rájuk.
Amennyiben az emailcímét szeretné megváltoztatni vagy leiratkozni szeretne, azt ezen a webcímen tudja megtenni: http://goo.gl/a8VOP

 
w w w . R e f i l l P a r a d i s e . h u